X
 25.10.2015 Наука

Сега може да ја менуваме сопствената ДНК


Генетичарката Џенифер Додна е една од личностите кои стојат позади новата технологија за промена на гените наречена CRISPR-Cas9.

Оваа нова технологија овозжува прецизни променувања во структурата на нашата ДНК за цели како лекување на генетски болести итн. Меѓутоа, оваа технологија може да биде потенцијално опасна, односно да создаде „дизајнирани бебиња“, вели Џенифер во својот говор на ТЕД-конференција.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука