X
 22.11.2015 Живот

Половина од светското население не знае да одговори на ова едноставно прашање

Глобалното истражување за финансиска писменост спроведена од „McGraw Hill Financial“, Светската Банка и „Gallup“ открива катастрофални резултати. Во истражувањето учествувале 150.000 возрасни личности од 140 земји. Се чини дека луѓето знаат многу малку за пари.

 

1


Кандидатите кои учествувале во истражувањето требале да одговорат на три од четири едноставни прашања, за да бидат „финансиски писмена личност“. Само третина од кандидатите знаеле да одговорат барем на три прашања. Дури и ако се исклучат сиромашните земји, во кои од финансиите има поважни теми, финансиски писмени се само 53% од луѓето.

На едно од полесните прашања точен одговор дале само 49% од луѓето, а прашањето било: „Да претпоставиме дека треба да позајмите 100 денари. Која е помалата количина која треба да ја вратите 105 денари или 100 денари плус 3%

Размислете. Доколку не знаете, одговорот е под фотографијата.

 

finansii

Одговорот е износот (100) + 3%.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот