X
 20.12.2015 Живот

Најновата загатка која го збуни светот

Пристигнува новата загатка за сите оние кои сакаат малку мозочна фискултура.

 

загатка


Загатка гласи вака:

Вонземјани ве киднапираа за да откријат дали сте логички, интелигентен облик на живот.

Тоа ќе се дознае такашто ќе 9 затвореници и вие ќе бидете распоредени според вашата висина, такашто највисоката личност ќе може да ги виде сите пониски личности пред себе, а најниската ниту една.

На сите затвореници на главата ќе им биде ставен бел и црн шешир, а секој од вас треба да ја погодат бојата на својот шешир. Не се знае колку вкупно ќе има црни, а колку бери. Во текот на погодувањето не е дозволено да ги допирате шеширите, да се вртите назад, да излегувате од редот, да комуницирате со останатите затвореници ниту да кажете друг збор освен „црн“ или „бел“.

Имате пет минути да смислите стратегија за тоа како затвореникот успешно ќе ја погоди бојата на својот шешир. Само еден затвореник има право погрешно да ја погоди бојата, а останатите девет мораат да дадат точен одговор. Вашиот план можете да го споделите со останатите затвореници, а после договорот застанувате во редот и започнува погодувањето.

Доколку не можете да ја решите загатката, одговорот е на видеото.

 

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот