X
 15.07.2018 Живот

Југословенската архитектура - низ фотографии

Изложба во Музејот на модерна уметност во Њујорк се фокусира на периодот на интензивна градба во поранешна Југославија во периодот од 1948 до 1980 година.

Лоцирани меѓу капиталистичкиот Запад и социјалистичкиот Исток, повоените архитекти од Југославија одговориле на контрадикторните барања и влијанија така што развиле архитектура и во согласност со и различна од пристапот кон дизајнот кој може да се види низ остатокот од Европа и пошироко.

Погледнете ги прекрасните фотографии.


Споменик за битката на Сутјеска, Босна и Херцеговина (Миодраг Живковиќ, 1965-71)
Фото: Guardian


Плоштадот на револуцијата, Љубљана (Едвард Равникар, 1960-74)
Фото: Guardian


ТВ кулата Авала, Србија (Угљеша Богуновиќ, Слободан Јањиќ и Милан Крстиќ, 1960-65)
Уништена е во 1999 и повторно е изградена во 2010 година
Фото: Guardian


Споменикот на востанието на луѓето од Кордун и Банија во Петрова Гора, Хрватска (Берислав Шербетиќ и Војин Бакиќ, 1979-81)
Фото: Guardian


Споменикот на паднатите борци во НОБ, Словенија (Жива Барага и Јанез Ленаси, 1965)
Фото: Guardian


Националната универзитетска библиотека во Приштина (Андрија Мутњаковиќ, 1971-82)
Фото: Guardian


Станбениот блок Браќа Борозан во Сплит (Динко Ковачиќ и Михајло Зориќ, 1970-79)
Фото: Guardian


Поштата во Скопје (Јанко Константинов, 1968-81)
Фото: Guardian


Кулата Ѕ2 во Љубљана (Милан Михелиќ, 1972-78)
Фото: Guardian


Шерефудинова Бела џамија во Восоко, Босна и Херцеговина (Златко Угљен, 1969-79)
Фото: Guardian


Споменикот „Илинден“ во Крушево (Јордан и Искра Грабул, 1970-73)
Фото: Guardian
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот