Еден од апаратите кои трошат најмногу електрична енергија е фрижидерот. Со оглед на тоа што околу една третина од населението сè уште нема пристап до електрична енергија, за нив е тешко да чуваат храна без да се расипе во топли и суви земји како Африка.
Меѓутоа со користење на законите на термодинамика и малку креаитвност, „MittiCool“ дизајнира фрижидер кој работи без електрична енергија и ја чува храната студена дури и во жешки и суви области.
Овој еколошки фрижидер е направен врз основа на суперпозиција на два глинени садови со влажен песок меѓу нив кој е кондензиран од топлата, сува клима, ладејќи ја внатрешната шуплина заштитена со капак. Иако ова е едноставен изум, интересен е начинот на кој функционира. Сувиот воздух и вода се единственото нешто што е потребно за да работи.
Фрижидерот може да ги држи овошјето и зеленчукот свежи во период од до три дена и може да помогне во зачувувањето на зготвената храна која е добра за јадење и по неколку дена. Овој фрижидер е направен од специфична комбинација на четири различни видови на глина, чиишто својства гарантираат внатрешна температура од 8°C. Очигледно, овој уред не работи насекаде исто со оглед на тоа што кондензацијата работи само во топла и сува клима.
Овој фрижидер од глина кој работи без електрична енергија е особено погоден за чување на лесно расиплива храна во земјите во развој кои имаат проблем со пристап до електрична енергија, во голема мера ќе го подобри квалитетот на нивниот живот.