X
 02.03.2016 Култура

Колку вистинитост има во филмовите базирани на вистинити настани?

Колку и да сакаме да веруваме дека секоја сцена во филмот е базирана на вистинска приказна, всушност вистината е дека ниту еден од филмовите базирани на вистинска приказна не кажува точно што се случило во реалниот живот.

 

1


За среќа, веб страната „Information is beautiful“ ги анализираше следните филмови, сцена по сцена, за да види дали тие настани навистина се случиле. Истражувањето резултираше со обоена кодирана скала за споредба на секоја сцена со реалноста. Бојата на кодот оди вака:

Црвена: лажен
Светло црвена: лажно со малку вистина
Светло зелена: донекаде вистина
Зелена: Вистина

Сива: непознато.

 

Линк до галеријата.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура