X
 30.03.2016 Образование

Кои јазици се најчесто користени во Европа?

Познавањето на најмалку еден од 6-те најзборувани јазици во Европа може да биде навистина корисно за вас доколку планирате да ги спакувате куферите и да одите да работите некаде на Стариот континент.

 

1


Европејците знаат да зборуваат најмалку два јазика. Според истражувањата, повеќе од половина од Европејците можат да зборуваат на втор јазик или барем можат да одржат разговор. 25% од Европејците можат да зборуваат два јазика, освен нивниот мајчин, а 10% од населението може да зборува најмалку три други јазици. Овие броеви можеби звучат неверојатно за луѓе кои зборуваат само еден јазик, меѓутоа Европа е полна со повеќејазични земји, кои прифаќаат повеќе од еден официјален јазик.

Изненадувачки е тоа што населението на Луксембург, Латвија, холандија, Малта, Словенија, Литванија и Шведска можат да зборуваат на најмалку еден странски јазик. Спротивно на тоа, поголемиот дел од говорители од Унгарија, Италија, Велика Британија, Португалија и Ирска сметаат дека не знаат да зборуват на друг јазик освен мајчиниот. За да нема забуни, ви ги нудиме јазиците кои широко се распространети низ Европа.

6. Полски - Полскиот се наоѓа на 6-то место на листата. Овој јазик го зборуваат 8% од Европејците и претставува тежок јазик за изучување поради фонетсксиот систем.

5. Шпански - Шпанскиот го дели местото со полскиот со само 8% од Европејците кои можат да го зборуваат. Исто така, ова е јазик кој се наоѓа на второ место за најшироко зборуван јазик во светот со 410 милиони луѓе кои го зборуваат, а повеќето од нив се Американците. Тоа е јазик на Сервантес, Варгас Љоса и Борхес, некои од најголемите писатели во историјата.

4. Француски - Францускиот го зборуваат 12% од Европејците. Францускиот јазик ни овозможи научна фантастика со Жилн Верн, ни даде реализам со Флобер и егзистенцијализам со Сартр како и некои од најубавите поети во современата историја.

3. Англиски - Англискиот е еден од најшироко распространети јазици во Европа, и во светот. 13% од Европејците сметаат дека можат да водат разговор на англиски.

2. Италијански - Италијанскиот јазик е на второто место меѓу Европејците и го зборуваат 13% од европската популација. И не е чудно со оглед на тоа што станува збор за јазикот на ренесансата и операта.

1. Германски - Првото место му припаѓа на германскиот јазик кој го зборуваат 16% од европското население. Германскиот се смета за јазикот на филозофијата. Ниче, Шопенхауер, Адорно... германскиот истовремено е и тежок но и доста интересен јазик.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование