X
 18.04.2016 Образование

Знаењето се` помал фактор во одлуката за студирање, можностите за странство се` поголем

Речиси половина од матурантите веќе знаат каде сакаат да студираат, а бројот на матуранти кои планираат да се запишат на државен факултет е намален за речиси 10%, дознаваме од анкетата за идни студенти, која ја направивме и оваа година.Од оние матуранти кои сакаат да студираат, односно 95%, значаен дел сакаат да студираат за да се здобијат со повеќе знаење од областа која ги интересира. 57% го одбрале овој одговор без или со друга опција.

Потоа, 43% сметаат дека со диплома полесно се наоѓа работа, а 27% веќе размислуваат за заминување во странство по дипломирањето, па соодветно на тоа ќе студираат.

12%
ќе студираат и затоа што семејството го очекува тоа од нив, а помал процент - 6% - ќе студираат затоа што не сакаат да се вработат веднаш. 11% не знаат што би правеле друго по средното образование.

Зошто сакате да студирате?
Create your own infographics


Постои разлика во однос на резултатите од анкетата пред четири години. Имено, тогаш дури 80% од испитаниците изјавиле дека сакаат да студираат за да добијат знаење од областа што ги интересира. 47% сметале дека со диплома полесно се доаѓа до работа, а 21%  дека со диплома имаат повеќе можности во странство.

Зошто сакате да студирате? 2012 vs. 2016
Create column charts


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование