X
 16.05.2016 Образование

Математичко прашање кое ги збуни и возрасните

Новата задача која завладеа на интернет и ги збуни дури и возрасните. Дали вие можете да ја решите?

 

математика


Можеби на прв поглед се чини доста лесна за да се реши, но  задачата се „лизга“ од математичките стандарди низ генерациите.

„Проблемот стана познат во Јапонија после истражувањето кое откри дека 60% од младите Јапонци над 20 години можатт да го дадат точниот одговор, со што бројот од 90% е намален од 80-тите“, објаснува Преш Талвокер.

„Ја објаснувам честата грешак и како да се добие точниот одговор“, пишува тој на неговио канал „MindYourDecisions“.

Клучот за одговарање на прашањето е поврзан со основното математичко правило кое го учевте на училиште меѓутоа повеќето од вас го заборавиле.

 

1


Во математиката, редоследот на операциите е збир на правила кои дефинираат кои постапки треба да се изведат први за да се оцени одреден математички израз.

За подобар увид, погледнете го видеото.

 


Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование