X
 26.06.2016 Економија

Во Финска објавена петиција за одржување референдум за излез од ЕУ

Во Финска била објавена петиција за одржување референдум за членството во Европската унија како што се одржа во Велика Британија изминатата недела.


Идејата за петицијата била дадена од националистичката Партија на Финците во земјата. Досега биле собрани над 10.000 потписи. Себастијан Тинкинен, лидер на Партијата на Финците кој ги поддржи Британците во референдумот за излез од Европската унија, пуштил петиција за да собере доволно потписи за одржување таков референдум во Финска.

Досега се собрани над 10.000 потписи, а потребни се над 50.000 за да се прифати предлогот. Европската унија предизвикала хаос во Европа, вели Тиникен, посочувајќи дека на Финска ѝ е потребен референдум за да „се ослободи“.Велика Британија одржи референдум во четвртокот на кој над 51% од гласачите се изјасниле дека сакаат излез од Европската унија.

Во април, финскиот парламент дебатирал за иднината на земјата во поглед на еврозоната. Дебатата се одржила по петиција за одржување референдум за напуштање на еврото.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија