X
 21.07.2016 Култура

Како се забавувале младите Руси во 1960те?

По повод славење на 50 годишнината од Руската револуција, младите Руси славеле на Фестивалот на Нептун покрај Црното море, сончајќи се на плажа, танцувајќи во дискотеки. Некои сметаат дека овие слики се несоодветен пример на живот позади „железната завеса“.

  

Но постои и нешто друго: во 1967, скоро половина од 235 милиони луѓе биле на возраст помала од 27, и повеќето биле родени веднаш по Втората светска војна. Луѓето скоро 4 децении трпеле насилство - цивилна војна, глад што создало демографска криза што би можела да се среди доколку се вратат во нормала.

Оваа таканаречена „Спутник генерација“ пораснала во оптимистичните 1950ти и влегла во возраст во 1960тите. Во касните 50ти и рани 60ти, училните и јавните паркови биле места каде момчињата и девојките прв пат пробувале вотка и имале прв бакнеж.


Сепак, слободата која ја уживале после Втората светска војна ја пренасочиле кон интимни врски или интелектуални равзитоци. Политичките движења не биле едни од нивните приоритети.

Како и да е, иронијата е што Советскиот сојуз во нејзините златни години засадила семе за крајното осамостојување на империјата. Со тоа имплементирале полиси кои им помогнале на луѓето да живеат поудобно, да се образуваат повеќе и да уживаат во поголема лична автономија.


Подготвил: Драгана Петрушевска
Тагови:

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура