X
 26.07.2016 Економија

Од каде потекнува храната која ја јадеме?

Поголемиот дел од храната која ја консумираме секојдневно е увезена од други земји. Тоа покажува како е поврзан глобалниот систем за храна.


На интерактивна мапа се прикажани различните храни, од каде тие доаѓаат и каде се најдобро произведени. Прикажани се и интерактивни инфографици за исхраната и производство. Секој регион има боја која ги претставува неговите „домашни“ посеви и тие бои се поврзани со други региони поради важноста на тие посеви во агрикултурното производство во другите региони.

Јаболки, бобинки и жита се одгледуваат во северозападна Европа.


И западна Африка го снабдува светот со семкасти производи, слатки корени и мешунки - сите производи кои се ексклузивни за овој регион.


Источна и западна Азија произведува најмногу храна - се од бадеми, жито и рицинусово масло па се до смокви, бибер и чаеви.

Според податоци земени од Глобалниот индекс за храна 2015, некои од најгладните луѓе живеат во Азија и Западна Африка, иако тие извезуваат најмногу храна за остатокот од светот.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија