X
 31.07.2016 Живот

Дали може да ја решите оваа задача за генијалци?

Паметните луѓе решаваат загатки и задачи, но генијалците решаваат комбинација од загатки и задачи.

Најдете го бројот на серијата и решете ја равенката.

Најдете ја вредноста на А од првата равенка и применете ја во втората равенка за да го најдете одговорот.

Прашање: Ако 9=72, 8=56, 7=42, 6=30, 5=20, 3=А, тогаш А-3+3х0=?

Одговори:

А) 0,
Б) 3,
В) 6,
Г) 9


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот