X
 25.08.2016 Наука

Револуција во науката: Во тек е пронаоѓање лек за запирање на процесот на стареење

Во 1993 година, извонредно откритие ги пополни насловните страни низ целиот свет. Одземајќи само еден ген од црвите од видот C.elegans, животот на овие црви бил продолжен за речиси 50%.

 

наука


Повеќе од две децении од ова откритие, научниците изградија подобро разбирање за тоа зошто и како старееме. Исто така, тие открија траги од интервенции кои можат да ни помогнат да живееме поздраво и подолг. Иако се'уште не постоја одобрени лекови со кои би се третирало стареење, сепак првата генерација на терапии е поблиску отколку што очекувате.

Генот чие присуство го скратува животниот век на црвите за една третина е DAF2. Луѓето го имаат истиот ген меѓутоа под друго име: IGF1, кое стои за инсулинот како фактор за раст. Како што и самото име вели, IGF1 го движи нашиот мобилен метаболизам кога има огромни количини на храна. Податоците за IGF1 се поклопуваат со долгогодишното знаење дека намалувањето на исхраната за 20-40% може да го продолжи животот на речиси сите тестирани суштества.

Значи, ако богатиот извор на храна предизвикува метаболизам кој брзо се заморува и кој го намалува животниот век, дали може да се впуштиме во потрага по лекови кои го намалуваат ефектот на овие „патеки“? Се чини дека одговорот е дијабетес.

Дијабетичарите најчесто хронично се прејадуваат и развиваат отпорност на нормалните процеси кои ја складираат енергијата од храната. Бидејќи нивните тела имаат потешкотии во регулирањето на нивниот метаболизам, нив им се потребни лекови за да ги синхронизираат нивните одговори кон храната. Една лек кој се користи за лекување на дијабетес тип 2 е метформинот. Потекнувајќи од класа на соединенија произведени од француски јоргован, тој за прв пат е изолиран во 1920 година, и се користи за лекување на дијабетес кај луѓето уште од 50-тите години.

И покрај тоа што е еден од најчесто пропишаните лекови во светот, научниците се'уште не се сосема сигурни како метформинот делува врз телото - тие единствено знаат дека влијае врз повеќе клучни играчи во регулирањето на метаболизмот со што води кон подобра контрола на гликоза и инсулин. Како безбеден и ефикасен лек, метформинот за брзо време се најде на врвот на листата на состојки кои се користат за тестирање. Според истражувањата направени од многу клинички тестирања врз глувци, се покажа дека метформинот го продолжува животниот век на цицачите (помалку од 10%).

Но, и помалото проширување на животниот век се големи новости бидејќи дури и 5% добивка во животниот век на човекот (4+години) ќе резултира со повеќе просечни години отколку апче кое може да го излечи ракот (околу 3+години). Фактот дека метформинот се користи за лекување на дијабетес повеќе од 40 години создава совршени можности за природен експеримент.

Во 2014 година, истражувачката група предводена од Кристијан Банистер на Универзитетот во Кардиф праша дали постојат разлики во животниот век меѓу пациентите со дијабетес кои земаат различни лекови од иста класа - метформин од една страна и друг лек кој нуди слична контрола на дијабетесот, сулфонилуреа. Тие истражуваа во здравствената евиденција и собраа податоци од речиси 200.000 пациенти и открија дека пациентите кои го користеле метформинот преживеале многу подобро отколку оние кои користеле сулфонилуреа, особено пациентите над 70 години кои се обично изложени на најголем ризик за други болести како што е срцевиот и мозочниот удар или ракот.

Меѓутоа, оваа разлика може да се должи на тоа што метформинот е подобар лек од сулфонилуреата и може да нема никаква поврзаност со стареењето. После се', луѓето со дијабетес Тип 2 почесто се поболни и имаат повисоки стапки на кардиоваскуларни болести, деменција и проблеми со движењето.

За да го реши ова, тимот на Банистер презеде дополнителни мерки. Тие започнале да ги истражуваат податоците на 200.000 здрави луѓе без дијабеес кои биле на иста возраст со дијабетичарите во истражувањето, и тие погледнале на стапката на смртност кај овие не-дијабетичари. Она што го откриле ги изненадило: дијабетичарите кои примале метформин всушност живееле подолго од оние кои не биле дијабетичари и многу подолго од оние кои го користеле лекот сулфонилуреа.

Ова покажува дека и покрај компликациите на дијабетичарите, земањето на метформин ги балансирало тие проблеми.

Со овие податоци, група на научници предводени од Нир Барзилаи од Алберт Ајнштајн колеџот за медицина, го создаде првото вакво клинично испитување - истражување со кое се тестира дали овој лек може да го забави процесот на стареење.

Иако метформинот нема да биде фонтана на младоста, голема е веројатноста да додаде неколку здрави години на нашиот животен век и да ги намали шансите за развивање на рак, и секако, претставува важна пресвртница сигналирајќи дека идните технологии ќе започнат да го третираат стареењето.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука