X
 25.10.2016 Живот

Голем дел од младите во регионот сѐ уште живеат со родителите

Најбрзо се осамостојуваат младите лица на северот од Европа, па така помалку од 20 проценти од Данците се уште живеат со родителите. На врвот на листата се и Финците, Швеѓаните и Норвежаните, според резултати од истражувањето на „Еуростат“.


Во групата земји во кои и натаму повеќе од половината млади лица помеѓу 18 и 34 години се уште живеат со родителите, спаѓаат Словаците (69.6 %), Италијанци (67.3 %), Португалци (62.9 %), Грци (63,8 %) и Полјаци (60.9 %).

Каква е состојбата во регионот ?


На листата објавена од „Еуростат“ од земјите од регионот спомената е само Србија, каде што 69.5 проценти од младите помеѓу 18 и 34 години се уште живеат со своите родители, што е далеку над порсекот на земјите во Европска Унија кој изнесува 47.9 проценти.

Последните достапни податоци за Хрватска и Македонија датираат од 2014-та година, а според нив дури 70.3 проценти Хрвати и 72.5 проценти Македонци живеат со родителите. Најдобрата статистика во регионот имаат во Бугарија (56.2 %), Романија (59.2 %) и Словенија (60.8 %).

Податоци за Црна Гора, Босна и Херцеговина и Албанија нема, иако во 2014-та било спроведено истражување од Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), чии резултати покажале дека во БиХ процентот на млади кои живеат со родителите е 67.9. 
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот