X
 04.11.2016 Живот

Една сосема поинаква мапа од Земјата

Јапонскиот архитект Хајиме Нарукава тврди дека успеал да го реши проблемот стар неколку векови - како да ја нацрта Земјата на рамна плоча.

 

мапа


Тој тврди дека неговата мапа, наречена „AuthaGraph World Map“ ја постигнува оваа задача.

Проекцијата, за прв пат создадена во 1999 година, ги прикажува физичките компоненти на светот во 2D правоаголник, обидувајќи се да ја претстави нивната релативна големина колку што е можно попрецизно.

Тој тоа го прави со поделба на светот на 96 триаголници - претворајќи го во тетраедар, а потоа отворајќи го и правејќи го правоаголник.

 

мапа


За разлика од традиционалната Меркатор мапа направена во 16-от век, која ја зголемува големината на северните области како Гренланд и минимизирајќи ги централните области како Африка, оваа мапа го задржува паритетот на една област на 3D проекција.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот