X
 28.12.2016 Образование

ФЕИТ со решение за Е-здравство - ИКТ решение за постарите и ХОББ болните

Комплетно решение за е-здравство наменето за болни постари лица, лица заболени од хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ) и лица со благи когнитивни нарушувања презентираше македонскиот тим WIN group од Факултетот за електротехника и информациски технологии. Преку проектот “eWALL For Active Long Living” (Ewall), финансиран од Европската комисија преку FP7 рамковната програма, е создадено решението кое се базира на сензорска платформа преку која се следат виталните функции на пациентот и амбиенталните параметри во неговиот дом. Во проектот како македонски партнер беше вклучена истражувачката група WINGroup од ФЕИТ (УКИМ), под раководство на професор д-р Лилјана Гавриловска.„Богатиот графички интерфејс овозможува интеракција со системот и ја прикажува анализата на релевантните податоци на најсоодветен начин за пациентот и за неговиот лекар или негувател. Системот овозможува персонализирано следење на состојбата на пациентот и на неговите потреби“, беше речено на презентацијата “Примена на ICT во здравство: Аспекти и интелигентни решенија за подобрен живот”.

На презентацијата за примена на информациско комуникациските технологии во здравството присуствуваа претставници на локални клинички центри, телекомуникациски компании, компании од ИКТ секторот и на академската средина. На гостите им беше презентиран генеричкиот концепт и функционалност на eWALL. Членовите на WINGroup изведоа практична демонстрација на решението за увид во функционалностите и потенцијалните можности на eWALL.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование