X
 16.04.2021 Живот

Цитати од Буда што ќе ви го променат животот: „Ако ја делите среќата, таа расте“

Кога станува збор за духовноста, Буда е најголемиот наставник за животот. Неговите мисли и идеи биле доста влијателни и им го смениле животот на милиони луѓе. Еве неколку идеи што може да го променат вашиот живот со цитати од големиот духовен учител.

1. Ако ја делите среќата, таа расте

- Илјадници свеќи можат да бидат запалени од една свеќа, а животот на таа свеќа нема да се намали. Среќата никогаш не се намалува ако ја поделиш.

Не задушувај ја твојата среќа. Кога вашиот живот е полн со позитивни емоции, изобилство и радост, треба да ги пренесете и да ги споделите со другите. Тоа нема да ве повреди, туку ќе направи позитивна промена во вашето опкружување.

2. Вашите мисли можат да ве повредат повеќе од настаните околу вас

- Ништо не може да ти наштети толку многу колку сопствените мисли.

Честопати самите си сте најголем непријател. Ако мислите на нешто или на некого на деструктивен начин, тоа ќе ги обликува вашите емоции и вашето однесување. Сепак, ова деструктивно размислување честопати не е одраз на реалноста.

На пример, ако мислите дека вашиот партнер ве изневерува, може да бидете токсични и да го повредите и да полудите од мислите за неверство. Но, ова не е реалноста, туку ве повредуваат сопствените мисли. Контролирањето на сопствените мисли може да ви даде внатрешен мир.

3. Внимавајте на вашиот гнев

- Држењето на лутината е како да фатиш врел јаглен со намера да го фрлиш кон некој друг; ти си тој што ќе се изгори.

Кога сме лути, честопати постапуваме импулсивно. Бесот е една од најопасните емоции што можеме да ги почувствуваме затоа што нè тера да се повредиме и себеси и другите.

Буда учи да се ослободиме од оваа емоција и да не дозволиме да владее со нас.

4. Вистината е неизбежна

- Три работи не можат долго време да бидат скриени: сонцето, месечината и вистината.

Не можете да поминете долго време лажејќи се себеси и другите. Порано или подоцна, вашите вистински чувства, вашите вистински постапки и вистинската суштина на една ситуација ќе излезат на виделина. Подобро е да ја прифатите вистината порано бидејќи, како и да е, нема да остане скриена засекогаш.

sreka
Фото: Freepik

5. Важно е патувањето, а не дестинацијата

- Подобро е да патуваш добро отколку да пристигнеш.

Можеби мислите дека вашата дестинација ќе ве направи среќни. Ќе бидете посреќни кога ќе го добиете тој нов автомобил, таа куќа, таа работа, тој статус.

Сепак, ова не оди како што обично се одвива. Важни се патувањето и искуството со кое се стекнуваме во секој момент од нашите животи. Дестинацијата е споредна.

6. Зборовите имаат моќ да повредат


- Јазикот е како остар нож... Убива без да се пролее крв.

Вашите зборови имаат поголема моќ отколку што мислите. Нешто што ќе го кажете само затоа што сте лути може да повреди некого или да ја наруши врската што не може да се поправи.

Бидете внимателни и кажувајте ги зборовите со совесност - треба да знаете дека секогаш кога ќе кажете нешто, тоа остава трага.

7. Премногу приврзаност може да биде лошо

- Вие го губите само она за што цврсто се држите.

Природно е да се држите цврсто на работите што се важни - врски, цели, ситуации и други работи. Сепак, колку поблиску се обидуваме да се држиме за нешто, толку е поголема веројатноста да го изгубиме. Врската може да биде задушена од љубомора и посесивност.

Приврзаноста кон целта може да направи поголема веројатност да не успееме поради вознемиреноста што ја чувствуваме. Научете да ги пуштите и да ги ослободите работите.

8. Здравјето е најголемото богатство што можете да го имате

- Здравјето е најголемиот подарок, задоволството - најголемото богатство, верноста - најдобрата врска.

Парите се важни, но не се најважната работа. Ако го изгубите здравјето во потрага по други цели, ќе ви биде потешко да бидете среќни и да живеете убав живот. Вашето здравје нека ви биде приоритет.

9. Љубезноста е важна

- Животот е многу тежок. Како можеме да бидеме нешто друго освен љубезни?

Најдоброто нешто што можете да го направите за другите е да бидете љубезни и сочувствителни. Направете добро и донесете добро на светот. Сите живееме живот полн со тешкотии и болка, па зошто да не донесеме светлина наместо темнина?

Извор: Makemebetter.net
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот