X
 16.10.2020 Живот

„Принстон“ ќе им плати 1 милион долари на професорките што земале помала плата од машките колеги

Универзитетот „Принстон“ во САД се согласил да им исплати речиси 1 милион долари во заостанати надоместоци на професорките откако било утврдено дека имало разлики во платата помеѓу машките и женските професори.

Во анализа на платите доделени во периодот од 2012 и 2014 година било откриено дека 106 професорки добивале помала плата од нивните машки колеги. Универзитетот се согласил да ги обесштети професорките за да се одбегнат долги и скапи судски спорови, изјавил Бен Џенг, портпарол на универзитетот.


Фото: Wikipedia

Универзитетот ќе им исплати вкупно 925.000 долари на професорките што биле нееднакво платени, а треба да одвои и 250.000 долари за идните приспособувања на платите.

Според достапните податоци, професорките на универзитетот имале околу 235.000 долари годишна плата во 2018 г., додека годишната плата на професорите изнесувала 253.000 долари.

Извор: independent.co.uk
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот