X
 05.01.2017 Технологија

Kомпанијата која е снабдувач на „Apple“ ќе ги заменува работниците со роботи

Taјландската компанија „Foxconn“, која е снабдувач на „Apple“ сака да ги замени своите работници за роботи.

 

робот


Даи Џиа Пенг, генералниот директор на одделението за автоматизација, вели дека компанијата планира три фази преку кои ќе ги отпушти работниците и место нив ќе постави роботи.

Во првата фаза на автоматизација ќе бидат работните места кои се опасни или кои вклучуваат работни места на кои често се повторуваат акциите, а се покажало дека луѓето ги избегнуваат.

Другата фаза подразбира подобрување на самата производствена линија која ќе ја модернизира за да не дојде до повисок број на роботи.

Третата и последна фаза вклучува целосна автоматизација на фабриката - ќе има минимален број на работници кои ќе бидат распоредени така што ќе го надгледуваат производството, логистиката, тестирањето и инспекцијата на процесот.

Роботизацијата во оваа компанија веќе со години е присутна во светските медиуми и не е новост. Но, сега компанијата соопштува дека сака да го забрза процесот на роботизација во своите фабрики.

Компанијата сега произведува околу 10.000 роботи годишно. Сите тие можат да ги заменат луѓето на работните места. Претходно оваа година, тие соопштија дека сите 60.000 работници ги замениле со роботи во една од нивните фабрики.

Од компанијата велат дека роботите се поисплатливи на долгорочен план, и секако, се поевтини од луѓето. Но, почетната инвестиција може да е поевтина од луѓето. Но, почетното вложување може да биде скапо.

Она што би можело да биде проблем за оваа компанија во Кина, е што земјата поттикнува странски инвеститори да вработат луѓе. Во неколку кинески провинции, локалните власти на компанијата ѝ дале милијарди за компанијата да може да се прошири.

Во оваа компанија работата 1.2 милион луѓе, што го прават еден од најголемиот работодавец во светот. Повеќето од овие работници се токму Кинези.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија