X
 19.01.2017 Култура

Земјите со најдобриот здравствен систем

Институтот Легатум, со седиште во Лондон  го објави својот 10-годишен глобален индекс за просперитет, голема анкета која ги рангира најпросперитетните земји во светот.

 

zemji


Организацијата споредува 104 променливи, делејќи ги на девет суб-индекси. Една од големите компоненти за рангирање е тоа колку се здрави луѓето во една земја.

Здравјето било измерено со три клучни компоненти од страна на Институтот: основно ментално и физичко здравје, здравствена инфраструктура и достапноста на превентивна заштита.

Можеби очекувано, земјите со најдобри резултати во Индексот се обично големи, развиени економии во светот со големи количини на ресурси. 

 

Линк до галеријата.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура