X
 25.01.2017 Култура

Стари фотографии од Југославија во 1920-те кои ќе ве вратат во времето

jugoslavija

 

Курт Хилшер бил германски фотограф кој патувал низ Европа во 1910, 1920 и 1930 година. Тој е автор на неколку успешни книги со пејзажи и фотографии од архитектурата во Италија, Шпанија и Германија. Поради неговата работа, бил повикан во Белград од страна на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците.


Во средината на 1920-те, Курт патувал низ кралството со цел да создаде книга со слики од пејзажите, државата и народот во неа.

 

Во Белград добил преведувач, и насоки како кратко да се претстави за да помине низ сите локални власти. Создал 1.200 фотографии во текот на неговото патување од словенечките Алпи до бугарската граница. Од сите фотографии избрал 191 со кои се обидел да го покаже атрактивниот и разновиден карактер на пејзажот, архитектурат и начинот на живот на Југословените.

 

Линк до галеријата.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура