X
 28.01.2017 Живот

Мапа на земји со најчист и најзагаден воздух

Додека загадувањето на воздухот во нашата држава сѐ уште претставува голем проблем, Кралството Британија може да се пофали како најчиста земја во светот во однос на тоа.

луѓе и маски


Ова се податоци од Светската здравствена опсерваторија и Светската здравствена организација. Според извештаите 80% од градовите во светот се со слаб квалитет на воздухот што го зголемува и ризикот од многу болести опасни по живот.

Речиси во секој град во земји со низок или среден стандард (98%), од Светската здравствена организација изјавиле дека стандардите на ОН не се исполнети.


мапа за чист воздух
Концентрација на PM2.5 честичките на годишно ниво
Подготвил: Марта Димитров

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот