X
 12.03.2017 Забава

Загатка: Ќе успеете ли да го пронајдете контролниот панел?

Во оваа загатка од „TED-Ed“, имате задача да решите математички проблем.


Се обидувате да се инфилтрирате во седиштето на непријателска организација, да лоцирате таен контролен панел и да го исклучите нивниот смртоносен зрак. Има неколку причини зошто ова не е лесно.

Прво, седиштето е пирамида со регуларна структура, но на највисокото ниво има една соба, подот има две соби, а најдолниот кат има 10 соби. Контролниот панел е сокриен позади уметничка слика, на највисокиот кат.

Секоја соба има три врати кои водат до три други соби на тој кат, освен собата со контролниот панел, која е поврзана само со една соба. Нема ходници и имате време да се снајдете само додека не се вклучи алармот.

Подетално за правилата на загатката во следното видео.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава