X
 17.03.2017 Забава

Голем процент од студентите не можат да ја решат оваа математичка загатка, можете ли вие?


  Математичка загатка
   (Графички приказ: Jan De Lange / Assessing Mathematical Proficiency)


Оваа задача за некои е едноставна и логична, но на мнозинството сепак, им изгледа комплицирано.

Можете ли вие да ја решите оваа задача, која не успеаја да ја решат 96 проценти од студентите во Америка?

Се работи за метална прачка со должина од 12 сантиметри со дијаметар од четири сантиметри. Парче од жица е обвиткано околу прачката точно четири пати. Колку изнесува должината на жицата?

Решението на задачата, чекор по чекор, може да го најдете на овој линк.
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава