X
 13.04.2017 Култура

Фасцинантната уметност на измислените холивудски јазици - од Дотраки до Клингон


дотраки
Фото: Youtube Screenshot


Ако некогаш сакате да пронајдете бања во Есос, тогаш треба да ги научите нивните јазици. „Конлангс“, како што се познати, се чести во филмовите и литературата, и преку нив, читателот или гледачот може повеќе да го цени делото. Но, како да го направите тоа? Како да научите измислен јазик? Секако дека не е лесно - важно е да знаете дека прво се усовршува основата.

За среќа, тренерот за дијалекти Ерик Сингер може да ви помогне во тоа. На видеото подолу, тој ја објаснува инспирацијата позади шесте најпопуларн конлангс: Парселтанг („Harry Potter“), Дотраки и Хај Валиријан („Game of thrones“), Клингон („Star Trek“), На'ви („Avatar“) и Синдарин („Lord of the Rings“).
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура