X
 10.07.2017 Култура

Куќите во „Игра на троновите“ и нивните владетели

tron

Во светот на „Игра на тровите“ континентот Вестерос е историски поделен во неколку различни региони, а секој од нив е воден од различно семејство.

Додека терминот „седумте кралства“ се користи и во серијата и во книгите на Џорџ Р.Р. Мартин, истовремено серијата се случува во земја која е поделена на девет области, а не на седум. (Пред многу години, пред земјата да се унифицира, постоеле седум одделни кралства, што објаснува зошто фразата уште се користи).

Многу години Вестерос, безбедно место од дивјаците што се наоѓаат после Ѕидот на север, е контролиран од монархија која го поседува Железниот трон од Кингс Лендинг. Во минатото, монархијата му припаѓала на член на владејачкото семејство Таргариен.

2

Вдовицата на Роберт Баратеон, Серсеј, е член од семејството Ланистер, кое моментално владее со Вестерос од Кингс Лендинг, по самоубиството на нејзиното последно живо дете, Томен.

Но, континентот повеќе не е унифициран. Рич и Дорн се заложија за верност кон Денерис Таргариен, додека Џон Сноу е прогласен за крал на северот. Исто така, Еурон Грејџој, кралот на Железните Острови, има намера да добие дел од моќта.

Ова е брз водич за главните благородни куќи на Вестерос и нивните клучни членови (починати и живи) и нивното мото.

1
2
3
4
4
5
6
8
9
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура