X
 12.07.2017 Забава

Најтешкиот Бонгард-проблем

bongard

Овој вид загатка прво се појавила во книга од рускиот научник М. Бонгард во 1967 година. Загатката станала попозната откако Даглас Хофштадер ја споменал во својата книга „Gödel, Escher, Bach“.

За да ја решите, треба да пронајдете правило со кое шесте обрасци на левата страна се во согласност со него. Шесте обрасци од десната страна не се во согласност со ова правило.

Овде може да најдете пример за решение.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава