X
 23.08.2017 Наука

Апликација со која можете да чекорите на Марс

НАСА планира да испрати човечки екипаж на Марс во 2030 година. Тоа значи дека првото лице што ќе стапне на планетата е веќе родено. Но, многу од мисиите во вселената биле неуспешни. Како да се инспирираат следните генерации да гледаат во ѕвездите?


Напредната технологија можеби е доволна инспирација. Денешните деца можат да симулираат одење на Марс со помош на виртуелна реалност.

STEM е акроним за „наука, технологија, инженеринг и математика“ (science, technology, engineering, and mathematics). Терминот е креиран од Националната научна фондација во раните 2000-ти години. Од STEM веруваат дека децата треба да бидат изложени на вакви нешта уште од рана возраст. Па така, креирана е програма за деца наречена „Generation Beyond“. Најимпресивна иницијатива на програмата е апликацијата „Одење на Марс“, која овозможува забавна, интерактивна и едукативна тура низ Црвената Планета преку виртуелно искуство.

Преку апликацијата се искусува компјутерски генериран пејзаж од Марс, па може да се шетате наоколу и да собирате различни виртуелни артефакти. Како што ја истражувате површината на Марс, така наратор ја раскажува историјата на претходните мисии и досега научени информации.

Исто така, освен оваа апликација, можете да симнете и лекции за наставници или родители кои овозможуваат збогатување на знаењето за Марс. Има опција и за играње интерактивни игри и гледање едукативни видеа.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука