X
 23.08.2017 Образование

Ѕирнете во прекрасната руска градинка од соништата

1

Во градинката за која зборува цел свет децата учат да играат шах, цртање, аикидо, танцуваат и учат различни странски јазици.

Се чини како детската градинка „Сад-град“ да излегла од бајка и се наоѓа во Красногорск, град во близина на руската престолнина. Дел од необичната палата се замоците и кулите со ликови од бајките, самовили и џуџиња. Во детската градинка децата играат, учат, сликаат, танцуваат.

2

6

Дизајнерот на градинката се погрижил и за најмалите детали. На скалите се наоѓаат посебни детски огради, шкавчињата се направени во форма на куќарки со многу играчки. Во градинката има театар со големо фоаје, гардероба, голема сцена и акустична сала со професионално осветлување. Според педагозите, ова влијае врз развојот на способностите и талентите кај децата.

Во посебни простории „живеат“ ликовите од бајките: самовили, џуџиња... Има и преубави, разнобојни цвеќиња и цепелин со вистински прозорци. Нив ги нацртале децата, а сликарите и декораторите ги преточиле во реалност. Имаат креативни работилници, а во дворот на градинката има парк со различни планини, куќички, лизгалки, лулашки...

2

Особено внимание се посветува не само на развојот на децата туку и на нивното здравје. Во градинката се вработени логопеди, психолози, па дури и масери. Имаат свој готвач кој приготвува јадења за секое дете посебно. Не се запоставени ниту родителите. Тие своите деца можат да ги почекаат во пријатното кафуле и тука можат да се информираат како нивното дете се вклопило во новата средина и како напредува во стекнувањето нови знаења и вештини.

Интересно е тоа што престојувањето на детето во оваа градинка не е прескапо. Главните трошоци ги презема компанијата одговорна за изградба на градинката, така што родителите ги чини толку колку што би платиле за дадилка во нивниот дом.

1

5

Велат дека децата што одат во оваа градинка уживаат толку многу што речиси не сакаат да си одат во своите домови, ниту да се разделат од своите воспитувачи.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование