X
 09.09.2017 Култура

Невидени фотографии од СССР во ерата на Сталин

era
Фото: Martin Manhof

Додека СССР бил зафатен обновувајќи се после Втората светска војна, Американецот Мартин Манхоф успеал да стигне до Москва и да документира што се случувало во текот на овој период.

Тој патувал низ цела Русија, фотографирајќи ги случувањата во земјата во тој период. Во 1954 година, две години после неговото пристигнување, Мартин бил протеран од СССР поради „шпионирање“. По неговото протерување во Америка, фотографиите останале скриени повеќе од 60 години. Оваа година, после смртта на Манхоф, фотографиите биле откриени од историчарот Даглас Смит.

ГАЛЕРИЈА
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура