X
 13.09.2017 Култура

Тура низ најозлогласениот затвор во Југославија

goli otok
Фото: blocal-travel.com

Хрватското крајбрежје денес е популарна туристичка дестинација, меѓутоа, еден остров и урнатините на еден затвор во него стојат како потсетување на една безнадежна ера. Голи Оток некогаш бил логор за воени затвореници.

Луѓето во регионот денес се сеќаваат на подоцнежната функција како гулаг на Југославија. Јосип Броз Тито, иако бил комунист, сепак ги прекинал врските со СССР кон крајот на 40-тите, а сите оние за кои постоеле сомневања дека се на страната на Сталин завршувале на Голи Оток, каде што затворениците се мачеле еден со друг кога не извршувале присилна работа во каменоломот. Голи Оток на македонски значи „неплоден остров“, меѓутоа затворениците што некогаш живееле таму го нарекувале „жив пекол“.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура