X
 28.11.2017 Наука

По 2030 година секое лето ќе носи рекордно високи температури

Во последно време почесто се соочуваме со екстремно високи температури во одредени периоди во летните месеци. Тоа наскоро може да стане многу честа појава во САД, Канада, Медитеранот и во Азија. Во наредните неколку децении ќе стане речиси невозможно да се ужива во летниот период на овие места, според најновата студија.


Преку анализи на животната средина се измерил ефектот на температурата и влажноста во термален комфор, па истражувачите откриле дека рекордно топлите лета веројатно ќе се случуваат 70 пати повеќе во иднина отколку во изминатите 40 години. Тоа значи дека во 30-тите години на 21 век летата ќе бидат екстремно топли. Исто така, од 2050 година натаму летата уште повеќе ќе се затоплуваат.

Сето ова е загрижувачко и со себе носи големи последици. Само во изминатиов период голем број земји се соочија со шумски пожари, а во текот на 2016 година измерени беа рекордни температури. Се потврдува и дека високите температури се поврзани со нашето користење на фосилните горива. Што значи дека зголемувањето на топлотните удари и екстремните температури се резултат на човекова активност. Се соочуваме со потопла клима генерално, што е секако штетно за целата животна средина, па несомнено е дека градовите ќе треба да применуваат поагресивни стратегии за ладење во текот на летните месеци.

Високите температури се и закана за снабдувањето со електрична енергија бидејќи луѓето користат уреди за ладење почесто кога е топло, што доведува до поголема потреба од енергија. Исто така, топлото време е голема опасност за работење и престојување на отворено. Според податоци објавени во списание за климатските промени, околу 30% од светската популација веќе страдаат од потенцијално смртоносни топли 20 дена на годишно ниво, а бројката во иднина само ќе се зголемува.

Овие откритија треба да послужат како сигнали за зголемување на свеста и соочување со реалноста, но и за потенцирање на фактот дека надежта не е изгубена. Доколку се преземат мерки за намалување на емисиите на штетни гасови на национални и локални нивоа, сигурно дека ќе се постигнат резултати, советуваат експертите.
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука