X
 17.05.2020 Економија

Владата понуди нов пакет економски мерки во вредност од 355 милиони евра. Опфатени и младите

Владата го усвои третиот сет економски мерки за опоравување на домашната економија во периодот на враќање во нормала по кризата со коронавирусот. Како што објави премиерот Оливер Спасовски, третиот пакет мерки ќе изнесува 355 милиони евра, или 5,5 отсто од бруто домашниот производ, а со него ќе бидат опфатени 730.000 корисници.

Спасовски рече дека со овој сет мерки се оди еден чекор понатаму, а тоа е ревитализација, опоравување на економијата, стимулирање на потрошувачката и на индустријата и е диреткна помош од државата и на граѓаните и на стопанството.

Тој најави помош за 100.000 млади луѓе во износ од 12 милиони евра, што ќе можат да ги искористат преку повеќе видови помош. Парична поддршка до 6.000 денари, платежна картичка од 3.000 денари и картички и ваучери за обуки во ИТ секторот и партиципација  за универзитет и за сместување во ученички и студентски домови.

Паричната поддршка од 6.000 денари се однесува за покривање на партиципација во Универзитет, или за сместување во ученички или студентски домови.
Оваа мерка за млади, како што рече Спасовски, вклучува и ваучери од 30.000 денари за кофинансирање обуки, тренинзи и курсеви за ИТ и дигитални вештини за млади, со што ќе бидат финансиски поддржани да стекнат знаења и вештини од областа за информатичката технологија кои ќе им овозможат брзо вработување.

Спасовски истакна дека додека првиот и вториот сет беа за спас на работните места, овие мерки ќе бидат директна финансиска поддршка за стимулирање на потрошувачката, награда за лекарите и медицинскиот персонал на лекарите и инфективните одделенија, по принципот никој да не биде изоставен.

– Во првиот столб од третиот пакет воведуваме платежни картички за граѓаните за поголема потрошувачка за развој на домашните економски дејности. Околу 100.000 граѓани ќе добијат платежни картички од 9.000 денари и тие ќе бидат достапни за сите невработеми, приматели на гарантирана минимална помош. Со тоа се зајакнува домашната потрошувачка се зголемува и куповната моќ и безготовинските плаќања - рече премиерот.

Тој додаде дека оваа платежна картичка ќе се однесува само за домашни компании, производители и услуги во период од 30 дена, а во износ од 16 милиони евра.

Како што објави, 100.000 граѓани ќе добијат ваучер за домашен туризам од 6.000 денари и домашна платежна картичка од 3.000 денари, со цел јакнење на домашниот туризам. Оваа мерка ќе можат да ја користат сите вработени граѓани што примаат нето плата помала од 15.000 денари и немаат други приходи. Ваучерот, појасни, ќе може да се користи во домашните хотели и други сместувачки капацитети, а со платежната картичка се поттикнува купување домашни производи и услуги.

– Воведуваме викенд без ДДВ за сите граѓани, преку поевтини цени за граѓаните. Поттикнуваме потрошувачка и раст на приходи во одредени продажни сектори како што се продавници за гардероба, бела техника, мебел, санитарија, школски прибор и книги. Очекуваме дополнителен приход од 20 милиони евра кои ќе се слеат во македонското стопанство - посочи Спасовски на прес-конференција.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија