X
 17.08.2020 Живот

Разликата меѓу Обединетото Кралство, Велика Британија и Англија

Иако имињата Обединето Кралство, Велика Британија и Англија често се користат за исто нешто, сите тие имаат различно значење.

Обединетото Кралство често се меша со Англија, но Англија, всушност, е дел од Обединетото Кралство. Освен Англија, во Обединетото Кралство спаѓаат и Шкотска, Велс и Северна Ирска. Велика Британија, пак, повеќе е географски отколку политички термин. Тоа е најголемиот остров меѓу Британските Острови.

Погледнете го деталното објаснување за тоа кој термин за која територија се користи.


Извор: TED Ed
Насловна фотографија: Pixabay

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот