X
 02.02.2018 Технологија

Како квантната технологија ги прави компјутерите милион пати помоќни

kompjuter

Кога првиот дигитален компјутер беше изграден во 40-тите години, направи револуција во светот на пресметување на податоците. Кога првпат беше претставен програмскиот јазик во 50-тите години, ги трансформира дигиталните компјутери од непрактични во алатки за реалниот свет. А кога во 60-тите беа додадени тастатурата и глувчето, компјутерите пристигнаа во домовите на луѓето.

Постои технологија што има потенцијал да го промени светот на уште поголем начин од кое било од овие откритија. Добре дојдовте во иднината на квантните компјутери.

Секој компјутер што некогаш сте го сретнале работи на принципот на машината на Тјуринг: тие манипулираат со мали честички на информации наречени битови што постојат или во 0 или во 1, систем познат како бинарен. Фундаменталната разлика  во квантниот компјутер е во тоа што не е ограничен на тие две опции. Нивните „квантни битови“ или кубити може да постојат како 0, 1 или суперпозиција на 0 ј 1 - а тоа е, и 0 и 1 и сите точки меѓу нив.

Токму тоа е неверојатно во врска со квантните компјутери. Конвенционалните компјутери можат да работат само на една пресметка во дадено време; најбрзите едноставно имаат начин на работење на повеќе компоненти на различни задачи истовремено. Но магијата на суперпозицијата на квантните компјутери им дава способност да работат на еден милион пресметки одеднаш. Со таква моќ, замислете што може да постигне човештвото.

Но тоа не е сè - она што е импресивно кај квантното пресметување е дека постои феномен на заплеткување. Кубитите не постојат во вакуум. Генерално, системите на повеќе кубити се заплеткуваат, така што секој од нив зема својства од другите. Земете за пример заплеткан систем од два кубити. Откако ќе измерите еден кубит, тој „избира“ една вредност. Но поради неговата врска или корелација со другиот кубит, таа вредност веднаш ја покажува вредноста на другиот кубит - не треба ни да ја измерите. Кога ќе додадете повеќе кубити во системот, тие корелации стануваат покомплицирани.

Во иднина, квантните компјутери би можеле да револуционизираат сè, од човечката геномика до вештачката интелигенција - и за само неколку децении технологијата веќе стигна до точка каде што тоа е многу реална можност. Во 1998 година истражувачите успешно ги анализираа информациите од еден кубит, а во 2000 година научниците од Националната лабораторија „Лос Аламос“ го создадоа првиот квантен компјутер од 7 кубити. Помалку од две децении подоцна почнаа да се користат квантни компјутери од 1.000 кубити од „Гугл“, НАСА. Потоа беа создадени квантни компјутери од 2.000 кубити.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија