X
 12.02.2018 Технологија

Колку чинат вашите лични податоци според тарифникот на „Дарк веб“?

dark web
Фото: Thinkstock

Безбедносните експерти од компанијата „Експериан“, врз база на податоци од „Дарк веб“ за последните две години, ги објавија најбараните податоци од страна на хакерите и онлајн криминалците, како и нивните поединечни цени.

Изностите кои најчесто се плаќаат се движат од 1 до 2.000 долари. За еден долар се продаваат податоци за идентификацискиот број за социјално осигурување во САД, како и воопшто сите кориснички имиња и шифрите за нефинансиските сервиси.

Корисничките имиња и шифрите за платежни сервиси како на пример „Пејпал“ – се купуваат по цена од 20 до 200 долари, додека информациите за кредитните или дебитните картички се плаќаат од 5 до 110 долари. Цената заедно со CCV-бројот е 5 долари посакапа, а за дополнителни 15 долари можат да се добијат и податоците за банката што ги издала тие картички.

Податоците за претплатничките сервиси се продаваат по цена од 1 до 10 долари, 20 долари чинат информациите за возачка дозвола, додка за 30 долари може да се добие пакет информации за корисниците (идентификациски број, адреса и други податоци за кои се заинтересирани хакерите).

Малку повисоки износи треба да се издвојат за податоци за дипломи (меѓу 100 и 400 долари), медицински податоци ( цената оди и до 1.000 долари во зависност од видот на информацијата), додека најдобро котира американскиот пасош кој на „Дарк веб“ се плаќа меѓу 1.000 и 2.000 долари.

Она што е важно да се напомене е дека многу измами се направени со употреба на податоци кои билеукрадени пред две до шест години, така што исклучително е важно да се менуваат шифрите на определен период како и да се користат комплексни шифри. Исто така, треба да се биде многу внимателен кога се работи за податоци кои се објавуваат на социјалните мрежи, затоа што ако имате отворен профил на „Фејсбук“ многу лесно можат да се дознаат вашите лични податоци но и разни податоци за членовите на вашето семејство, пренесува „Фоксњуз“.
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија