X
 20.02.2018 Живот

Најбогатите милијардери во Кина

Кина е дом на повеќе од 10% од светските милијардери. Во изминатите неколку години бројот на милијардери во Кина рапидно се зголеми благодарение на брзиот развој на технологијата и недвижниот имот. Просечен милијардер од Кина има богатство од 2,7 милијарди долари. Ова се 10. најбогати милијардери во Кина, чие богатство се движи од 14 до 41 милијарда долари:

фотоизвор: Getty Images

1. Јиехе Јан

Богатство: 14,1 милијарда долари
Компанија: основач, „Кина Пацифик констракш груп“
Индустрија: градежништво

2. Зидонг Занг

Богатство: 15 милијарди долари
Компанија: советник, „Тенсент холдингс“
Индустрија: медиуми/забава

3. Јун Леи

Богатство: 15,1 милијарди долари
Компанија: претседател, „Ксаоми“
Индустрија: електроника

4. Хејун Ли

Богатство: 15,5 милијарди долари
Компанија: претседател, „Ханерџи холдинг груп“
Индустрија: чиста енергија

5. Леи (Вилијам) Динг

Богатство: 17,2 милијарди долари
Компанија: извршен директор, „Нет Из“
Индустрија: интернет

6. Јианлин Ванг

Богатство: 18,1 милијарди долари
Компанија: претседател, „Даилан Ванда груп“
Индустрија: комерцијална сопственост

7. Хуијан Јанг

Богатство: 20,7 милијарди долари
Компанија: заменик-претседател, „Кантри гарден холдингс“
Индустрија: недвижен имот

8. Ка Јан Хуи

Богатство: 27,5 милијарди долари
Компанија: претседател, „Евергранд риал естејт груп“
Индустрија: недвижен имот

9. Џек Ма

Богатство: 40,2 милијарди долари
Компанија: извршен директор, „Алибаба груп“
Индустрија: е-продажба

10. Хуатенг Ма

Богатство: 41,8 милијарда долари
Компанија: претседател, „Тенсент холдингс“
Индустрија: медиуми/ забава
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот