X
 06.03.2018 Здравје

Што се случува со вашето тело кога се бори со грипот?

grip

Сите ги знаеме симптомите на грипот - треска, кашлица, воспалено грло, болки во мускулите, главоболка и замор. Но што го предизвикува овој хаос? Што се случува со вашето тело кога се бори со грипот?

Вирусот на грипот предизвикува инфекција во респираторниот тракт, носот, грлото и во белите дробови. Вирусот е вдишан или пренесен, обично преку прстите, мукозните мембрани на устата, носот или очите. Потоа се движи надолу по респираторниот тракт и се врзува за епителните клетки. Кога ќе се најде во клетките, вирусот го „киднапира“ производството на протеини во клетката за да генерира сопствени вирусни протеини и да создава вирални честички. Откако ќе ги произведе, тие се ослободуваат од клетката и продолжуваат да ги напаѓаат соседните клетки.

Иако овој процес предизвикува повреда на белите дробови, повеќето симптоми на грипот всушност се предизвикани од имунолошкиот одговор на вирусот. Почетниот имунолошки одговор вклучува клетки на вродениот имунолошки систем на телото, како што се макрофагите и неутрофилите. Овие клетки изразуваат рецептори способни да го насетат присуството на вирусот. Потоа, тие алармираат со производство на мали хормонски молекули наречени цитокини и хемокини. Тие го предупредуваат телото дека инфекцијата е утврдена.

Цитокините ги оркестрираат другите компоненти на имунолошкиот систем соодветно да се борат против инвазивниот вирус, додека хемокините ги насочуваат овие компоненти до локацијата на инфекцијата. Еден од типовите клетки во акција се Т-лимфоцитите, тип бели крвни клетки што се борат со инфекција. Понекогаш тие се нарекуваат и клетки-војници. Кога Т-клетките специфично ги препознаваат протеините од грипот, тие почнуваат да се размножуваат во лимфни јазли околу белите дробови и грлото. Ова предизвикува оток и болка во лимфните јазли.

По неколку дена овие Т-клетки се движат до белите дробови и започнуваат да ги убиваат клетките инфицирани со вирус. Овој процес создава голема штета на белите дробови слична на бронхитисот, што може да ја влоши постојната состојба на белите дробови и да го отежни дишењето. Покрај тоа, создавањето слуз во белите дробови, како резултат на овој имунолошки одговор на инфекцијата, предизвикува кашлање како рефлекс и обид да се исчистат дишните патишта. Нормално, оваа штета предизвикана од Т-клетките во белите дробови е реверзибилна кај здравите луѓе, меѓутоа, кога напредува, може да доведе до смрт.

Правилното функционирање на Т-клетките специфични за грип е од клучно значење за ефикасно чистење на вирусот од белите дробови. Кога функцијата на Т-клетките опаѓа, низ годините, или за време на употребата на имуносупресивни лекови, вирусното заминување е одложено. Ова резултира со продолжена инфекција и поголемо оштетување на белите дробови. Ова може да предизвика компликации, вклучувајќи бактериска пневмонија, што често може да биде смртоносна.

Зошто ве боли главата?

Додека вирусот на грипот го има во белите дробови на нормално ниво, неколку симптоми на грипот се системски - треска, главоболка, замор и болки во мускулите. Со цел правило да се борат против инфекцијата, цитокините и хомокините произведени од вредните клетки во белите дробови стануваат системски - тоа значи дека влегуваат во крвотокот и придонесуваат за овие системски симптоми. Кога ќе се случи тоа, се случуваат компликации на биолошките настани.

Она што се случува е Интерлеукин-1, воспалителен тип на цитокин. Тој е важен за развивање одговор на убиецот на Т-клетки против вирусот, меѓутоа, влијае врз дел од мозокот во хипоталамусот што ја регулира температурата на телото, така што резултира со треска и главоболка.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје