X
 18.06.2022 Наука

Експеримент покажа дека „добрите бактерии“ можат да помогнат во лекувањето на депресијата

Пробиотиците – „добрите бактерии“ за кои често се тврди дека водат до позитивни здравствени одговори – би можеле да играат улога во лекувањето на депресијата, според новата студија во која учествувале 47 волонтери кои доживеале депресивни епизоди.

Учесниците во истражувањето што земале пробиотски додатоци покрај антидепресивите покажале поголемо подобрување на нивните депресивни симптоми од оние што земале плацебо, во текот на 31-дневен период.

Истражувачите забележале и промени предизвикани од пробиотиците во цревната флора на оние што ги земале: зголемување на бактериите што произведуваат млечна киселина. Сепак, следењето по четири недели покажа дека нивото на овие бактерии повторно се намалило.

- Можеби четири недели третман не се доволни и потребно е подолго време за да се стабилизира новиот состав на цревната флора - вели психијатарот Ана-Кјара Шауб од Универзитетот во Базел, Швајцарија.

Истражувањето допира до нешто што научниците веќе го знаат: дека цревата и мешавината на бактерии можат да играат важна улога за нашето ментално здравје. Тимот, исто така, разгледа уште една претходно истражена врска, помеѓу депресијата и начинот на кој ги обработуваме емоциите што ги среќаваме кај другите луѓе.

Кај луѓето со депресија, одредени региони на мозокот различно се справуваат со оваа обработка и често се мери со гледање на одговорите на изразите на лицето. Оваа студија го користеше истиот пристап, користејќи fMRI скенови за да види како учесниците реагираат на неутрални или страшни лица.

Се чини дека пробиотиците имале влијание и овде: кај оние што земале „добри бактерии“ нормално погрешните процеси на мозокот се нормализирале. Иако причините зошто се случува тоа не се целосно разбрани, првичните знаци се позитивни - третманот влијае врз повеќе аспекти на депресијата.

- Иако оската микробиом-црево-мозок е предмет на истражување неколку години, точните механизми допрва треба  да се разјаснат - вели Шауб.

Здравствените придобивки од пробиотиците се едвај јасни, а истражувањето продолжува за тоа дали тие можат да направат повеќе штета отколку корист. Сепак, врз основа на овој мал примерок, се чини дека тие имаат барем одреден потенцијал кога станува збор за лекување на лицата со депресија.

Сепак, тимот што стои зад студијата сака да нагласи дека пробиотиците не би работеле сами по себе, без антидепресивите - и ќе бидат потребни повеќе истражувања за да се разгледаат ефектите на одредени видови живи бактерии врз многу поголем број луѓе.

Во моментов околу две третини од оние што се препишани заедно со антидепресиви не покажуваат значителен долгорочен одговор. Во потрагата по поприспособени и ефективни третмани, пробиотиците би можеле да имаат важна функција која сè уште не сме ја нашле.

- Со дополнително знаење за специфичниот ефект на одредени бактерии, можеби е можно да се оптимизира изборот на бактерии и да се користи најдобрата мешавина за да се поддржи третман за депресија - вели Шуаб.

Извор: Science Alert
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука