X
 18.07.2018 Образование

Што би измениле во образованието најпаметните тинејџери на денешницата?

Што ќе се случи кога ќе ги соберете најпаметните тинејџери во светот на Универзитетот „Сингјуларити“ и ќе им дадете задача да ја смислат иднината на образованието?

Ова се предлозите што овие деца им ги дале на политичарите и едукаторите што ја градат иднината на образованието.

ucenici

1. Нека образованието биде насочено кон мене


Оваа група адолесценти од генерацијата „јас“ очекуваат нивното учење да биде персонализирано. Тоа треба да биде нивни сопствен избор, тие сакаат да ги следат своите интереси и со своја брзина. Иако ова можеби звучи детинесто, барањата не се ни малку себични. Зошто? Затоа што персонализацијата е неопходна поради конкуренцијата со која сите се соочени во денешниот специјализиран свет.

Системот „фабрички модел“ што се користи во многу училишта првпат бил воведен во Америка во 1852 година. Во тоа време повеќето луѓе се сретнале со 50-ина книги во текот на својот живот. Со ограничен пристап до информации, се чинело разумно дека помалку генерализирани вештини би можеле доволно да го едуцираат населението.

Персонализираното учење им овозможува на членовите на генерацијата „јас“ да постават приоритети и да ги истражуваат идентитетите што водат до можни специјализации во кариерата.

2. Конкретно занимање


Со 4,7 милијарди страници информации достапни на интернет, најголемиот предизвик на денешните ученици е развивање вештини за навигација, проценување и поврзување на информациите.

Mногу одлични наставници користат методи како „проектно ориентирано учење“ за да им помогнат на учениците да изградат вештини за 21 век, како креативно решавање проблеми и тимска работа.

Најпаметните тинејџери рекоа дека бараат можност за работа на проекти во реалниот свет. Тие се поттикнати од идејата за придонес кон локалната заедница.

Исто така, тие изјавија дека повеќето тестови едноставно немаат смисла. Тие се свесни дека тестирањето не успева кај различни стилови на учење и дека најверојатно ќе го заборават она што ќе го „набубаат“ напамет.

3. Не ме оставајте сам/а да се снаоѓам во онлајн-курсевите

Овие тинејџери сметаат дека онлајн-учењето не е одговор. Според нив, онлајн-курсевите се одлични за образовани специјалисти, но не се добри за почетници. Како проблеми, тие го споменаа недостигот на време да ги завршат задачите на интернет и проблемите со лошиот интернет-пристап со кој се соочуваат многу училишта.

Главно на учениците не им се допаѓа идејата сами да учат. Проблемот не е тоа што содржината на онлајн-лекциите е лоша, туку учениците едноставно сакаат некој да ги води низ она што сакаат да го научат.

4. Сакам да ме подучувате


Учениците и понатаму сакаат одлични наставници.

Сепак, улогата на едукаторите се пренасочува од поединецот што дава информации кон водичот кој може да им помогне на учениците во движењето низ огромниот лавиринт на информации. Учениците сакаат да комуницираат со возрасни со кои можат да се поистоветуваат, кои се добро образовани и кои ги инспирираат. Нивните омилени наставници се оние што поставуваат прашања, а не оние што само даваат одговори.

5. Научете ме важни вештини

Овие ученици ја ценат традиционалната наставна програма, но им недостигаат можности да изградат повеќе практични вештини. Тие неколку пати го споменаа интересот за учење и управување со парите и развивање вештини како тимска работа, решавање проблеми и решавање конфликти.

6. Култивирајте го начинот на размислување кој го поттикнува личниот развој


Која е целта на учењето? Одговорот на учениците е: - Едукацијата треба да ги увери луѓето во нивните способности дека можат да научат што било.

Во свет што постојано се менува, стоењето в место не е добро. Луѓето некогаш ја работеле истата работа целиот свој живот, но денес многу истражувачи очекуваат новите генерации да имаат 20 различни работни места во кариерата. Мора да бидеме подготвени на постојано учење нови вештини и идеи.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование