X
 19.06.2020 Живот

Награда „Гласник на невидливите“ за Антонија Поповска за сторија на „Деца.мк“

Новинарката Антонија Поповска ја доби наградата „Гласник на невидливите“ за сторијата Малата Мелиса има само една желба: „Сакам да одам на училиште како сите деца“, која ја доделува Македонска платформа против сиромаштијата (МППС). Приказната го опишува животот на девојче кое е надвор од образовниот систем зашто нема документи. Мелиса расте заедно со нејзините пет браќа и сестри и нејзината невработена мајка, а оди во Дневниот центар за деца на улица во Кисела Вода.
Оваа година МППС одлучи да награди 10 новинари, поради квалитетот и важноста на сториите што се обработени. Освен Поповска, награди добија и: Анета Ристевска - Лице в лице; Христина Ѓорѓиевска - Види Вака; Ангела Рајчевска - СКУП Македонија, Зоран Јованоски - 360 Степени, Никола Здравковиќ - 360 Степени, Петар Клинчарски - 360 Степени, Ивана Настеска - Види Вака, Војислав Мојсовски - веб-редакција Слободен печат и Теодора Цветковска -ТВ Телма.

МППС доделува награди за новинари што пишуваат на социјални теми, поврзани со сиромаштија и социјална исклученост, а на тој начин им даваат глас на луѓето што ретко имаат можност јавно да зборуваат за своите проблеми и се речиси општествено невидливи. Она што овој проект го прави уникатен е составот на жирито, односно улогата на членови во жирито ја имаат исклучиво луѓе кои имаат искуство со живот во сиромаштија.

Наградената приказна може да ја прочитате на овој ЛИНК.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот