X
 19.08.2020 Живот

Вели „не“ на секој предлог, се прави дека не слуша, не разбира... Зошто се јавува негативизмот кај децата

Негативизмот, непослушноста и тврдоглавоста кај децата се сметаат за знаци на добро социјално приспособување. Тоа се облици на однесување кои сами по себе се незадоволителни, но укажуваат на виталност, мотивација и почеток на селективна осетливост за една социјална ситуација. Детето е тврдоглаво тогаш кога ќе му се постават некои барања кои не може да ги изврши, кога тие барања се понижувачки или, пак, кога се непријатни и болни, вели доц. д-р Слаѓана Анѓелкоска, психолог, професор на Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“ - Свети Николе и Битола.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот