X
 20.01.2020 Живот

Стотици години ги учевме децата да почитуваат авторитет, а не ги учевме да почитуваат друго човечко суштество

Историски се наоѓаме на раскрсница. Основните вредности, кои биле длабоко вкоренети во семејниот живот, поминуваат низ период на дезинтеграција и трансформација, и тоа во многу различни општества трае повеќе од два века, вели Јеспер Јул во книгата „Вашето компетентно дете“.
На картата на светот има многу различни примери и видови семејства. Некои од нив и понатаму очајно се трудат да ги одржат стандардите на „доброто старо семејство“, додека други на големо експериментираат наоѓајќи нови начини за заеднички живот. Од гледиште на менталното здравје, овие промени треба да се поздрават. Јул пишува дека традиционалната структура на семејството и повеќето нејзини вредности биле деструктивни и за децата и за возрасните.

Тоа е опишано во 2 приказни кои може да ги прочитате на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот