X
 20.05.2022 Економија

Просечните плати на најпопуларните професии во Германија

Просечната бруто-плата за фармацевт во Германија е 4.564 евра, а за рецепционер 1.716 евра, пишува „Феникс магазин“, повикувајќи се на податоци од германскиот завод за вработување.

Просечната плата за сите вработени што примаат придонеси за социјално осигурување изнесувала 3.427 евра во 2020 година, за 26 евра повеќе во споредба со 2019.

Платата во Германија зависи и од квалификациите на вработените, па така вработените со академска диплома имаат просечна плата од 5.265 евра, додека оние со стручна квалификација 3.300 евра. Просечната плата за оние без стручни квалификации е 2.515 евра. Освен тоа, платата зависи и од компанијата, но и локацијата.

Во продолжение се просечните бруто-плати на некои од најпопуларните професии во Германија.

Негувател - 3.174 евра
Фармацевт - 4.546 евра
Архитект - 4.122 евра
Доктор - 6.337 евра
Лекарски помошник - 2.496 евра
Оптичар - 2.407 евра
Пекар - 2.319 евра
Продавач во пекарница - 1.840 евра
Багерист - 3.437 евра
Банкарски службеник - 4.990 евра
Градежен инженер - 4.999 евра
Професионален возач - 2.567 евра
Економист во компанија (текстилна индустрија) - 3.916 евра
Биолог - 5.240 евра
Сметководител - 3.695 евра
Канцелариски службеник - 3.338 евра
Возач на автобус - 2.925 евра
Агент во центар за корисничка поддршка - 2.161 евро
Хемиско-технички асистент - 3.943 евра
Контролор - 5.714 евра
Уредник - 4.094 евра
Поставувач на покриви - 3.140 евра
Диспечер за сцена/филм/телевизија - 4.852 евра
Набавувач во продажба - 4.734 евра
Службеник во малопродажба - 2.445 евра
Електричар - 3.176 евра
Електромеханичар - 3.465 евра
Електронски техничар за уреди и системи - 3.465 евра
Рецепционер - 1.716 евра
Воспитувач - 3.903 евра
Менаџер на настани - 3.474 евра
Специјалист за канцелариска комуникација - 3.900 евра
Инструктор за возење - 2.930 евра
Раководител на филијала - 4.113 евра
Керамички активности - 3.046 евра
Фризер - 1.666 евра
Возач на виљушкар - 2.679 евра
Монтажер на плин и вода - 3.122 евра
Чистач на згради - 2.105 евра
Графички дизајнер - 3.180 евра
Трговец на големо - 3.162  евра
Хотелски специјалист - 2.117 евра
Домар - 2.924 евра
Индустриски службеник - 3.667 евра
Индустриски механичар - 3.871 евра
Информатичар - 5.731 евра
Електроинженер - 6.300 евра
Судски службеник - 3.373 евра
Касиер во малопродажба - 2.212 евра
Келнер - 1.823 евра
Управувач со клучни сметки - 5.034 евра
Готвач - 2.205 евра
Медицинска сестра - 3.645 евра
Молер - 2.975 евра
Работник во стовариште - 2.279 евра
Учителка во основно училиште - 4.444 евра
Професорка во средно училиште - 5.577 евра
Логистичар - 3.525 евра
Логопед - 2.714 евра
Сликар - 2.819 евра
Специјалист/асистент по маркетинг - 3.678 евра
Менаџер во маркетинг - 4.799 евра
Машински инженер - 6.173 евра
Ѕидар - 3.214 евра
Техничар по мехатроника - 3.304 евра
Медиумски дизајнер на фотографија и звук - 2.966 евра
Медицинско-технички лабораториски асистент - 3.497 евра
Вработен во метална индустрија - 3.674 евра
Болничар - 3.511 евра
Службеник во човечки ресурси - 3.927 евра
Физиотерапевт - 2.588 евра
Пилот - 6.450 евра
Психолог - 4.626 евра
ПР-менаџер - 4.520 евра
Програмер - 4.634 евра
Помошник-правник - 2.640 евра
Чистач - 1.911 евра
Механичар на брод - 3.798 евра
Ковач - 3.053 евра
Секретарка - 3.338 евра
Обезбедување - 1.800 евра
Златар - 2.416 евра
Програмер на софтвер - 5.195 евра
Социјален работник - 3.987 евра
Службеник за социјално осигурување - 4.160 евра
Шпедитер - 3.275  евра
Даночен службеник - 2.856 евра
Работник на пат - 3.463 евра
Администратор на системи - 4.750 евра
Технички цртач - 3.368 евра
Помошник за заштита на околината - 3.569 евра
Продавач - 2.445 евра
Монитор на сообраќај - 3.430 евра
Службеник за осигурување - 4.695 евра
Административен референт - 4.543 евра
Механичар за алати - 3.755 евра
Овластен сметководител - 6.450 евра
Забен техничар - 2.590 евра
Столар - 3.189 евра

Извор: Fenix magazin
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија