X
 20.06.2021 Живот

Познат психолог открива три главни карактеристики на успешните луѓе

Успешните луѓе се разликуваат од другите во многу работи, особено кога станува збор за нивната психа. Овие разлики ги спречуваат другите да преминат од категоријата неуспешни во категоријата кон која се стремат.

Дефиницијата за успех е различна за секого, без разлика дали станува збор за личен или професионален успех, а психологот Тревис Бредбери од САД тврди дека почнал да ја менува својата незавидна ситуација кога престанал да ги прави овие работи.

Не си создаваaт проблеми

Успешните луѓе не се оптоваруваат со проблеми и работи врз кои не можат да влијаат и да ги променат.

Луѓето што премногу се занимаваат со негативни работи во животот, постојано се борат со стресот, а тој лошо влијае врз психичкото здравје.

Успешните луѓе не се самосожалуваат поради своите проблеми, туку мирно бараат решение.

1
Фото: Freepik

Не се стремат кон совршенство


Свесни се дека совршенството е илузија и нема човек што не греши. Фактот дека сè може да се направи малку подобро е смирувачки и ни помага да не ги преценуваме работите.

Успешните луѓе го даваат својот максимум, но не го поставуваат совршенството како крајна цел. Имено, ако таа цел не биде постигната (а нема да биде), постои разочарување и чувство на немоќ.

Не се занимаваат со негативни настани

Ако некој постојано се занимава со негативните настани од минатото, тоа доведува до постојан стрес, што го уништува здравјето.

Затоа, психологот тврди дека е важно да се справувате со негативни работи само доколку тие имаат исклучително лош, навредлив или нефер ефект врз вас.

Извор: Noizz.rs
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот