X
 21.11.2019 Наука

Завршена првата глобална геолошка мапа на Титан, најголемата месечина на Сатурн

Првата мапа што ја прикажува глобалната геологија на најголемата месечина на Сатурн, Титан, е завршена и целосно открива динамичен свет на дини, езера, рамнини, кратери и други терени.

Титан е единственото планетарно тело во нашиот Сончев Систем, покрај Земјата, за кое се знае дека има стабилна течност на површината. Но, наместо водата да се спушта од облаците и да наполни езера и мориња како на Земјата, на Титан врне метан и етан - јаглеводороди за кои мислиме дека се гасови, но кои се однесуваат како течност во студената клима на Титан.

- Титан има активен хидролошки циклус базиран на метан што ги обликува комплексните геолошки пејзажи, со што неговата површина е една од најпознатите геолошки разновидности во Сончевиот Систем - рече Розали Лопес, планетарен геолог во лабораторијата за погон на авиони на НАСА во Пасадена, Калифорнија, и водечки автор на новото истражување што се користи за развој на мапата.

1
Фото: NASA


- И покрај различните материјали, температури и гравитациони полиња помеѓу Земјата и Титан, многу површински одлики се слични меѓу двата света и може да се толкуваат како производи на исти геолошки процеси. Мапата покажува дека различните геолошки терени имаат јасна распределба со географската ширина, глобално и дека некои терени покриваат многу поголема површина од другите.

Лопес и нејзиниот тим соработувале со Дејвид Вилијамс, планетарен геолог од Школата за Земјата и вселенско истражување на Државниот универзитет во Аризона во Темпи.

Тимот на Лопес користел податоци од мисијата „Касини“ на НАСА, која оперирала помеѓу 2004 и 2017 година и направила повеќе од 120 лета покрај Месечината. Поточно, тие користеле податоци од радарот на „Касини“ за да навлезат во атмосферата на азот и метан на Титан. Покрај тоа, тимот користел податоци од видливите и инфрацрвените инструменти на „Касини“, кои биле во можност да доловат некои од поголемите геолошки карактеристики на Титан.

- Ова истражување е пример за користење комбинирани податоци и инструменти. Иако немавме глобално покривање со синтетички радар, користевме податоци од други инструменти и други режими од радарот за да ги поврземе карактеристиките на различните единици на теренот и да можеме да заклучиме какви се терените дури и во областите каде што немаме покритие - изјави Лопес.

- Мисијата „Касини“ откри дека Титан е геолошки активен свет, каде што јаглеводородите како метан и етан ја преземаат улогата што ја има водата на Земјата. Овие јаглеводороди паѓаат на површината, течат во потоци и реки, се акумулираат во езера и мориња и испаруваат во атмосферата. Тоа е доста зачудувачки свет! - додаде Вилијамс.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука