X
 22.02.2022 Наука

Планетата Земја би можела да биде интелигентно суштество, посочуваат научниците

Истражувачи поставија возбудливо прашање: Земјата е жива планета, но дали може да размислува и да чувствува?

Во филмот „Чувари на галаксијата 2“ се запознаваме со егото на Курт Расел, жива планета. Неговата цел во животот е да всади илјадници екстензии од себе низ универзумот.

- Треба да ја исполнам вистинската цел на животот, да растам и да се ширам, покривајќи го сето она што постои, додека сè не биде... јас.

Што ако Земјата има свое его? Или, во помал степен, што ако нашата неверојатна планета е всушност чувствително суштество со своја интелигенција? Тоа би донело сосема ново значење на идејата за „мозок на галаксијата“.

Концептот на „планетарна интелигенција“ е истражен во новиот труд објавен во „Интернешнл журнал оф астробајолоџи“, напишан од Адам Френк, професор по физика и астрономија на Универзитетот во Рочестер, и неговите колеги Дејвид Гринспун од Институтот за планетарна наука и Сара Вокер од Државниот универзитет во Аризона.

- Конвенционално, интелигенцијата се гледа како сопственост на поединци. Меѓутоа, познато е и дека е сопственост на колективите. Овде ја прошируваме идејата за интелигенција како колективна сопственост и ја прошируваме до планетарна скала - пишува во трудот. Ги разгледуваме начините на кои појавата на технолошката интелигенција може да претставува еден вид транзиција во планетарна скала, и затоа може да се гледа не како нешто што се случува на планета, туку нешто што ѝ се случува на една планета, исто како што некои модели предлагаат дека потеклото на самиот живот е планетарен феномен - пишува во трудот.

planeta
Фото: Freepik

Истражувачите наведуваат слични на хипотезата Гаја, која суштински сугерира дека Земјата се одржува преку врската помеѓу биосферата и неживи геолошки системи на воздух, вода и земја.

- Во моментов, нашата цивилизација е она што истражувачите го нарекуваат „незрела техносфера“, конгломерат на системи и технологија генерирани од човекот кои директно влијаат врз планетата, но не се одржуваат сами. На пример, поголемиот дел од нашата употреба на енергија вклучува фосилни горива кои ги деградираат океаните и атмосферата на Земјата. Технологијата и енергијата што ја трошиме за да преживееме ја уништуваат нашата планета, што, пак, ќе го уништи нашиот вид - се објаснува во истражувањето.

- Биосферата сфатила како сама да биде домаќин на животот пред милијарди години со создавање системи за движење околу азот и транспорт на јаглерод. Сега треба да откриеме како да го имаме истиот вид самоодржливи карактеристики со техносферата. Планетите еволуираат низ незрели и зрели фази, а планетарната интелигенција е показател за тоа кога ќе стигнете до зрела планета. Прашањето од милион долари е да откриеме како изгледа планетарната интелигенција во практика бидејќи сè уште не знаеме како да се преселиме во зрела техносфера - велат истражувачите.

Извор: Unilad.co.uk
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука