X
 22.04.2019 Образование

Се одржаа петтите ораторски денови на МСУ

Факултетот за правни науки при Меѓународниот славјански универзитет „Гаврило Романович Державин“ Свети Николе - Битола по петти пат организира Ораторски ден на МСУ. Оваа година го славевме нашиот јубилеј - 5 години од одржувањето на првиот Ораторски ден.

Годинава во финалето на Ораторските денови освен учесниците од МСУ првпат зедоа учество и студенти од  Филозофскиот факултет од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и Правниот факултет „Јустинијан Први“ од Скопје.

Студентите ги претставија своите ораторски способности преку познати говори од историски теми.

Денешната манифестација беше поделена во два дела и во двата дела настапуваа по шест студенти.

1

Во првиот дел учествуваа:

1. Виктор Дамчевски, студент во 4-та година на Факултетот за правни науки од Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Битола.

Наслов на говорот: „Ни го врати мирот“ од Бранко Црвенковски.

2. Димитра Цилевска, студент во 3-та година на Факултетот за психологија од Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Битола.

Наслов на говорот: „Нови пресвртници и надежи“ од Џон Кенеди.

3.  Александар Милошевиќ, студент во 1-ва година на Правниот факултет „Јустинијан Први“, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје.
Наслов на говорот : „Морални вредности“.

4.  Јулијана Дојчиноска, студент во 2-ра година на Факултетот за правни науки од  Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Битола.

3

Наслов на говорот: „Слободата е најважна“ од Маргарет Тачер.

5. Трајче Тасевски, студент во 3-та година на Факултетот за правни науки од  Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Битола.

Наслов на говорот: „Слободна и обединета Македонија“ од Панко Брашнаров.

6. Мартина Јорданова, студент во 1-ва година на Факултетот за правни науки од Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Свети Николе.

Наслов на говорот: „Ми треба вашето внимание, а не вашиот аплауз“ од Мери Фишер.

4

Во вториот дел се претставија следниве студенти:

1. Ангела Лапеска, студент во 1-ва година на Факултетот за психологија од Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Битола.

Наслов на говорот: „За Меѓународниот ден на жената“ од Клара Цеткин

2. Стефан Караџовски, студент на Филозофски факултет - мастер-студии од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Наслов на говорот: „Јас имам сон“ од Мартин Лутер Кинг.

3. Верица Гелевска, студент во 2-ра година на Факултетот за економија од Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Битола.

5

Наслов на говорот: „Ми треба вашето внимание, а не вашиот аплауз“ од Мери Фишер.

4. Јордан Ѕ'мбов, студент во 1-ва година на Факултетот за правни науки од Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Свети Николе.

Наслов на говорот: „Гетизбуршки говор“ од Абрахам Линколн.

5. Снежана Толевска,  студент во 1-ва година на Факултетот за правни науки од Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Свети Николе.

Наслов на говорот: „Пофалба за кучето“.

6

6. Игор Тошев, студент во 2-rа година на Факултетот за психологија од Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“, кампус Свети Николе.

Наслов на говорот: „Кога ѕвездите ќе се судрат, се раѓаат нови светови“ од Чарли Чаплин.

Изборот за најдобрите оратори од оваа наша манифестација го изврши жирито кое беше составено на:

1.    Проф. д-р Александар Илиевски, декан на Правниот факултет при МСУ
2.    Доц. д-р Гергана Дјанкова од Факултетот за педагогија на Југозападниот универзитет „Неофит Рилски“ од Бугарија
3.    Проф. д-р Дарко Трифуновиќ, директор на Институтот за национална и меѓународна безбедност од Р. Србија

За најдобри оратори за годинава жирито ги избра следниве студенти:

Прво место, златна плакета, лаптоп и комплет книги - Јулијана Дојчиноска
Второ место, сребрена плакета, таблет и комплет книги -  Стефан Караџовски
Трето место, бронзена плакета и комплет книги - Виктор Дамчевски

На сите учесници им беа доделени сертификати за учество на Ораторскиот ден.

(Комерцијална објава)

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование