X
 22.07.2020 Здравје

Колку време било потребно за да се направат вакцини низ историјата?

Научниците низ светот работат со рекордна брзина на развивање успешна вакцина за новиот коронавирус кој веќе зарази милиони луѓе и предизвика стотици илјадници смртни случаи. Засега нема лек или терапија за болеста предизвикана од коронавирусот, па вакцините се идеална опција за намалувањето на ширењето на вирусот. Но, некои вакцини се прават со години, а некогаш и децении.

Сепак, фармацевтските компании и научниците се трудат да го забрзаат процесот поради сериозноста на пандемијата. Антони Фаучи, главен експерт за заразни болести во САД, порано изјавил дека би можела да се развие вакцина до крајот на годинава која би била достапна за употреба во 2021.

Но рано е да се каже. За да се добие перспектива за сложеноста на процесот за развивање вакцина, еве колку време било потребно за да се развијат вакцини за други заразни болести низ историјата.


Фото: Freepik

Сипаници

Искоренувањето на сипаниците со помош на вакцина се смета за едно од најголемите достигнувања во историјата на јавното здравје. Но, биле потребни неколку векови за да стигнеме дотаму. Не се знае кога се појавиле сипаниците, иако научниците сметаат дека тие датираат од 3 век пред нашата ера. До 18 век болеста се проширила низ целиот свет преку колонизацијата. Умирале дури 30% од заразените од сипаници.

Првата успешна вакцина била создадена во 1796, но дури во 50-тите години на 20 век болеста почнала да се искоренува во некои делови од светот како последица од вакцинирањето. Во 1967 се произвеле повеќе вакцини, а напредокот во технологијата за производство на игли помогнал во искоренување на болеста во 1980. До денес, ова е единствената болест што била целосно искоренета со вакцинирање.

Чума

Чумата е една од најстарите и најсмртоносни болести во светот, предизвикувајќи речиси 200 милиони смртни случаи во текот на историјата. Но, до денес нема лиценцирана вакцина. Чумата се шири преку бактерии, па антибиотиците може да се користат како терапија.

Биле направени повеќе неуспешни обиди за да се создаде вакцина против чума во минатото. Во 2018 г. Светската здравствена организација создала листа со 17 потенцијални кандидати за вакцина кои може да бидат одобрени во иднина.

Тифусна треска

Тифусната треска е смртоносна болест која може да се шири преку храната и водата. Таа не е честа во напредните области, но дури и денес е закана во земјите во развој низ Југоисточна Азија, Африка и Латинска Америка. Достапни се две комерцијални вакцини за болеста.

Откако била откриена бактеријата што ја предизвикува болеста во 1880, германските научници првпат почнале со истражување во 1896. Во 1909 била создадена првата вакцина за тифусна треска во САД. Вакцината ѝ била достапна на јавноста во САД во 1914, а во меѓувреме биле вакцинирани само членовите на армијата.


Фото: Freepik

Жолта треска

Во 1951 г. Макс Тејлер станал првиот и единствен научник што добил Нобелова награда за развивање вакцина. Жолтата треска предизвикувала смртоносни епидемии низ човековата историја повеќе од 500 години, а таа станала вистинска закана низ светот кон крајот на 19 век. Но, малку се знаело за самата болест, а вакцините на почетокот погрешно се фокусирале на бактериското ширење кога болеста биле предизвикана од вирус.

Во 1918 г. истражувачите развиле вакцина за која сметале дека е успешна, но во 1926 Тејлер покажал дека тоа не е така. Повеќе од една деценија подоцна, во 1937, Тејлер ја создал првата безбедна и ефективна вакцина за жолта треска, која оттогаш е стандардна.

Грип

Грипот е виновен за смртта на милиони луѓе во светот. За време на пандемијата на грип во 1918 немало лек или вакцина за вирусот. Истражувачите почнале со истражување на вирусот во 30-тите години и им биле потребни децении за да ја создадат вакцината.

Првата вакцина против грип била одобрена за употреба во 1945. Но во 1947, научниците заклучиле дека сезонските промени во составот на вирусот ги прават вакцините неефикасни. Научниците сфатиле и дека се појавуваат два вида грип, како и повеќе верзии секоја година, па затоа вакцината се менува секоја година.

Денес, сезонските вакцини против грип се прават од Светската здравствена организација користејќи податоци собрани од специјалните центри за набљудување.

Детска парализа

Оваа болест веројатно е присутна илјадници години, но достигнала епидемски размери во доцниот 19 век. Во 1935 бил направен обид за создавање вакцина, прво на мајмуни, а потоа на деца. Вакцината не се покажала многу ефикасна, а во 1953 и 1956 биле создадени нови вакцини.

Вакцината создадена во 1953 од Џонас Салк била прифатена како стандардна. До 1994 г. детската парализа била искоренета во Јужна Америка и Северна Америка. До 2018 имало само 33 случаи на детска парализа во светот, иако бројот се покачил на 544 минатата година.


Фото: Freepik

Антракс

Се смета дека заболувањето постои уште 700 години пред нашата ера, иако првиот клинички случај бил забележан во 18 век. Биле направени повеќе истражувања во 19 век за да се одреди потеклото на болеста. Првиот обид за вакцина бил направен во 1881.

Во 1937 г. Макс Стерн развил успешна вакцина против антракс за животните, а верзија од оваа вакцина се користи и денес за да се намали пренесувањето од животните на луѓето. Првата вакцина за луѓе била направена 13 години подоцна, а во 1970 била создадена и подобрена верзија од вакцината, која се користи и денес.

Морбили, рубеола и паротитис

Посебните вакцини за овие вирусни инфекции биле создадени во текот на 60-тите години, но една деценија подоцна тие биле споени во една вакцина. Комбинираната вакцина била создадена во 1971, а таа создавала имунитет за сите три вируси.

Овчи сипаници или варичела

Првите случаи на варичела погрешно се дијагностицирале како сипаници до крајот на 19 век. Во 50-тите години од 20 век научниците направиле разлика помеѓу двете инфекции и последователните истражувања довеле до развивање на првата вакцина во Јапонија во 70-тите.


Фото: Freepik

Херпес зостер

Ова вирусно заболување потекнува од истиот вирус кој предизвикува сипаници. Тоа може да се појави само по зараза со сипаници или неправилно вакцинирање против сипаници. Врската помеѓу двете заболувања првпат била забележана во 1953, а истражувања во 60-тите покажале дека заболувањето почесто се јавува кај постарите лица. Првата комерцијална вакцина светот ја добил во 2006.

Хепатит Б

Ова е нов вирус кој бил откриен во 1965. Само четири години подоцна докторот Барух Блумберг, кој го открил вирусот, ја создал првата вакцина против него. Во 1986 била создадена понапредна верзија од вакцината.

Хуман папилома вирус

Станува збор за сексуално пренослива болест. Истражувањата покажуваат дека дури 80% од жените се заразуваат во одреден дел од животот. Се претпоставува дека видови од вирусот предизвикуваат карцином на матката, што доведува до стотици илјадници смртни случаи секоја година.

Поврзаноста помеѓу вирусот и ракот на матката била откриена во 1981, а биле потребни две децении за да се добие првата вакцина. Првата вакцина била развиена во САД во 2006.

Автор: Натали Колароси
Извор: businessinsider.com
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје